Lansare vinuri albe si roze 2014

Scris pe 25 iun. 15 / Evenimente

Vinuri 2014

Crama Basilescu a lansat cinci vinuri noi de producție 2014, din gamele „Îngeri din Micul Paris” și „Eclipse”

București, 24 iunie. Crama Basilescu a lansat cinci vinuri noi, de producție 2014, în cadrul unui eveniment privat. Vedetele serii au fost Feteasca Albă și Roze – Feteasca Neagră, două vinuri din gama premium „Îngeri din Micul Paris”, alături de trei vinuri din gama medie „Eclipse”: Roze, Fetească Albă și Riesling Italian. Cele cinci vinuri prezentate în premieră sunt variantele proaspete, din 2014, ale unor vinuri aflate deja de câțiva ani în portofoliul Cramei Basilescu.

Feteasca Albă și Feteasca Neagră din gama „Îngeri din Micul Paris” sunt două soiuri de referință ale terroir-ului de la Urlați. Feteasca Albă este un vin floral şi fructuos, cu un gust proaspăt și echilibrat cu nunațe de vanilie şi migdale ce provin din fermentare şi maturare în baricuri. Vinul Roze, obținut din struguri de Fetească Neagră, combină în mod armonios taninurile specifice vinurilor roșii cu fructozitatea si prospețimea vinurilor albe. Este un vin echilibrat, sec, cu o aciditate plăcută și răcoritoare.

Vinul Roze din colecția „Eclipse” are la bază soiul Burgund Mare și a fost realizat după tehnologia vinurilor albe. Este un vin uşor mineral, senzaţie susţinută de aciditate şi alcool care prelungesc aromele fructoase precum cele de cireşe albe. Riesling Italian din aceeași gamă este un vin corpolent, elegant, dar în acelaşi timp zglobiu, mineral şi persistent, cu un miros pronunţat de grapefruit la care se adaugă un parfum fin de caise şi piersici coapte.Vinuri 2014

„Pentru mine, Crama Basilescu, cu toată istoria care îi creează fundamentul, cu toată povestea minunată ce îi dă savoare, este parte integrantă din identitatea vinurilor noastre. Suntem binecuvântați să avem parte de unul sintre cele mai valoroase terroir-uri ale României și acest lucru ne obligă sa realizăm aceste vinuri în primul rând cu foarte mult suflet, cu respectul pentru trecut și traditie, cu obligatia pe care o avem de a păstra nivelul Cramei Basilescu acolo unde l-au dus fondatorii acestui spațiu de basm.” – a declarat Dana Sofia, managerul Cramei Basilescu.

Personalitatea vinurilor Cramei Basilescu îşi trage seva din terroir-ul specific dat de Podgoria Dealu Mare şi Podgoria Pietroasa. Reînființată în 2008, Crama Basilescu își are rădăcinile adânc ancorate în istorie. Povestea ei începe în urmă cu un secol, fiind marcată de caracterul proeminent al lui Nicolae Basilescu, un nume de referință în viața politică și socială din perioada interbelică. Vizionar, cu o extraordinară inteligență și ambiție, avocatul Basilescu a fost unul dintre cei mai longevivi decani ai Facultății de Drept din Capitală și întemeietorul cartierului Bucureștii Noi.

Vinuri 2014

În perioada 1910-1921, prin efort propriu și cu ajutorul mai multor instituții, Nicolae Basilescu a restaurat fabrica de bere din Bucureștii Noi și a transformat-o în “Fabrica de Șampanie Naturală”. La începutul anului 1928, Maison de Champagne St. Marceaux & Co. a autorizat folosirea mărcii și a numelui pe sticlele produse de Basilescu. În 1945, statul a naționalizat toate bunurile din proprietatea familiei, însă după revoluția din 1989, moștenitorii au recuperat o mare parte din bunurile care astăzi se găsesc în proprietatea Cramei Basilescu. Tradiția Basilescu – devotament, pasiune, etică – continuă și astăzi prin tânără echipă a cramei, care adaugă parfumului de veacuri cunoştintele moderne de prelucrare a strugurilor.

În procesul de vinificație, echipa Cramei Basilescu se consultă cu doi specialiști de marcă în domeniu: dr. chimist Adriana Kontek si dr. ing. Armand Kontek, ambii cu o experiență de peste 40 de ani în munca de cercetare în cadrul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugarească. Cei doi experți au publicat peste 130 de lucrări de specialitate, contribuind astfel la modernizarea sectorului vinicol și diversificarea gamei de produse pe bază de struguri, must și vin.

 

Invitat special la lnsare a fost Marinela Vasilica Ardelean, specialist internațional în vinuri, care a inclus Crama Basilescu în cartea sa “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum distins cu premiul Gourmand Drinks Awards în 2014. “Personalitate, structură, prospețime și extract de fruct, sunt doar câteva din caracteristicile care definesc vinurile Cramei Basilescu”, spune Marinela Ardelean în volumul amintit.

Despre Crama Basilescu

Anul înființării: 2008

Producție anuală: 250.000 L

Număr de hectare: 100 ha

Soiuri de struguri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare, Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Riesling Italian, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Pinot Noir, Sauvignon Blanc

Etichete: Golem, Îngeri din Micul Paris, Eclipse, Unio, Epoque, Emancipatio, Autentique, Vinicer.