Terroir

Personalitatea vinurilor Cramei Basilescu îşi trage seva din Terroir-ul specific dat de Podgoria Dealu Mare şi Podgoria Pietroasa

Secretul vinurilor Basilescu: tradiţia de peste 100 de ani si terroir-ul unic

Microclimat
Climatul este temperat continental, cu ierni reci şi veri calde, a căror excesivitate este atenuată de paravanul colinelor, favorizând o buna coacere a rodului şi lemnului viţei de vie. Apa care se înmagazinează în sol în timpul iernii stimulează în prima parte a perioadei de vegetaţie, cresterea intensă a lăstarilor, iar ploile de la începutul verii stimuleaza creşterea boabelor. În faza de maturare a strugurilor (lunile august – septembrie) precipitaţiile sunt mai reduse, favorizând coacerea, acumularea zaharurilor, a culorii si a aromelor. Curenţii de aer temperaţi de relieful deluros înlătură excesul de umiditate de după ploi, menţinând sănătatea plantaţiei.
Expozitia parcelelor
Domeniul viticol din Urlaţi se întinde pe coline terasate şi platouri cu o expoziţie a versanţilor S, SE şi SV, foarte bună pentru cultivarea soiurilor de viţă de vie necesare vinurilor de calitate.
Solul
Solurile sunt brun-roşcate de pădure erodate, formate pe argile roşii, marne şi nisipuri fine roşcate, în alternanţă cu soluri nisipoase solidificate. Aceste soluri, cu un conţinut ridicat in oxizi de fier, sunt foarte bune pentru cultura soiurilor de vinuri rosii. Renumita Feteasca Neagră, care încântă simţurile şi aprinde imaginaţia consumatorilor noştri, îşi trage seva din aceste terenuri.

Urlaţi

Toponimia zonei are legătura cu vinul. Nicolae Iorga notează că zona işi trage numele de la vin, mai precis de la continuarea efectelor lui, a stării bahice – „un urlet de bucurie”. Încă din anul 1880 vinurile din zona Urlaţi au fost premiate cu medalia de aur de societatea Concordia Romana în cadrul Expoziţiei de Arte şi Industrii Române.

Crama Basilescu deţine 60 ha de vie în centrul viticol Urlaţi, cu un potenţial viticol ridicat pentru producerea vinurilor roşii şi vinurilor albe de calitate: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească, etc.

Aici producem vinuri de calitate cu personalitate şi eleganţă, încadrate în categoria celor cu Denumire de Origine Controlată D.O.C.- Dealu Mare, precum vinurile Golem, Îngeri din Micul Paris şi Eclipse.