Efectele benefice

“Vinul este cea mai sănătoasă şi mai igienică dintre băuturi” – Louis Pasteur

Încă din vremea grecilor antici, vinul a jucat un rol important în medicină. Hippocrates recomanda vinul pentru o dietă sănătoasă, dezinfectarea rănilor şi un mediu pentru diluarea unor medicamente.

Un consum moderat şi sănătos de alcool variază în funcţie de vârsta, gen, greutate, moştenire genetică, statura corpului şi sănătate. Femeile în general absorb alcoolul mai repede decât bărbaţii datorită conţinutului mai redus de apă din organism şi a nivelului diferit de enzime – alcool de hidrogenază. În general, se recomandă un pahar de vin – cca. 150 ml pe zi în funcţie de sex şi statură.

Poetul grec Eubulus credea că trei cupe de vin (250 ml fiecare), adică o sticlă de vin de 750 ml, era cantitatea ideală de consum: “Trei cupe de vin le amestec pentru a mă tempera: una pentru sănătate, pe care o beau prima, a doua pentru dragoste şi plăcere şi a treia pentru a dormi”

Pahare cu vin din Crama BasilescuVinul contine resveratrol, un compus fenolic, extras din pieliţa boabei de strugure în timpul fermentaţiei alcoolice. El este prezent în cantităţi mult mai mari în strugurii negri decât în cei albi.

Un consum moderat de vin are efecte benefice deoarece:

  • Reduce riscul de cancer la plămâni, prostată, ovare, stomac, esofag, colon
  • Reduce riscul de cataractă
  • În cazul femeilor, mai ales celor în vârstă, păstrarea densităţii oaselor şi prevenirea osteoroporozei
  • Resveratrol poate fi capabil sa reducă producţia de estrogen care dezvoltă tumorile canceroase la sân
  • Resveratrolul reduce riscul de inflamare şi tromboza
  • Îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea colesterolului, reducerea riscului bolilor de inimă, etc
  • Îmbunătăţeşte funcţionarea creierului şi a memoriei prin stimularea producerii de acetilcolină care stimulează funcţionarea sistemului nervos
  • Creşte gradul de socializare

StruguriIn vinul roşu se găsesc flavonoide, ce au efecte preventive:

  1. antioxidante şi blocarea radicalilor liberi
  2. antiinflamatorii şi de întărire a sistemului imunitar
  3. în apariţia astmului si alergiilor
  4. în atacul viruşilor şi bacteriilor
  5. în apariţia malformaţiilor cancerigene
  6. şi multe alte

RECOMANDĂM UN CONSUM SĂNĂTOS DE VIN DE CALITATE!

Vinul este un aliment ce conţine pana la 15% alcool, motiv pentru care se recomandă un consum moderat. Consumul excesiv si de durată de băuturi alcoolice dăunează celulelor nervoase, ficatului, pancreasului, etc..

În cazul persoanelor care suferă de diferite boli, consumul de alcool nu este recomandat. Acestea trebuie să consulte medicul înainte de a consuma vin.