Degustarea

Degustarea vinului se bazează pe trei criterii:

  1. culoare
  2. miros
  3. gust

pahar vin rosu 1De ştiut:

  • culoarea ne divulgă o parte din secretele vinului: soi, vârstă şi maturare
  • claritatea culorii şi limpezimea vinului sunt barometrul sănătăţii vinului
  • vinurile albe devin mai închise – aurii la culoare pe măsura ce se învechesc
  • în timp vinurile roşii îşi schimbă culoarea deschizându-se  spre roşu cărămiziu
  • cel puţin 70% din calitătile vinului le poţi simţi prin miros
  • agitarea vinului în pahar îl ajută să-şi evidenţieze buchetul şi să-şi deschidă gustul
  • pentru a simţi savoarea completă a vinului, păstrează-l în gură câteva secunde
  • consistenţa vinului – uşoară, medie sau plină – se simte  precum cea a laptelui degresat spre laptele gras
  • gustul unui vin bun se menţine  mult timp după înghiţire – acesta este postgustul mult dorit