Degustarea vinului se bazează pe trei criterii:
- culoare
- miros
- gust
De ştiut:
- culoarea ne divulgă o parte din secretele vinului: soi, vârstă şi maturare
- claritatea culorii şi limpezimea vinului sunt barometrul sănătăţii vinului
- vinurile albe devin mai închise – aurii la culoare pe măsura ce se învechesc
- în timp vinurile roşii îşi schimbă culoarea deschizându-se spre roşu cărămiziu
- cel puţin 70% din calitătile vinului le poţi simţi prin miros
- agitarea vinului în pahar îl ajută să-şi evidenţieze buchetul şi să-şi deschidă gustul
- pentru a simţi savoarea completă a vinului, păstrează-l în gură câteva secunde
- consistenţa vinului – uşoară, medie sau plină – se simte precum cea a laptelui degresat spre laptele gras
- gustul unui vin bun se menţine mult timp după înghiţire – acesta este postgustul mult dorit