Munca în vie
Primul pas în călătoria vinului
Muncitorii în vie sunt ocupați 12 luni pe an cu îngrijirea celor peste 400.000 butași de vie, care se întind pe 100 ha (60 ha la Urlați și 40 ha la Pietroasa). Este o muncă grea, care trebuie făcută indiferent de condițiile climaterice: soare, vânt, ploaie, frig. Fiecare butaş de vie este îngrijit din momentul plantării până în momentul intrării sale în declin.
În timpul anului sunt diverse activități în vie, începând cu tăierile de rodire şi terminând cu pregătirea plantaţiei pentru iernare. În primele luni ale anului în vie se fac tăierile de rodire, revizuirile sistemul de susţinere etc. Munca in vie atinge vârful în primavară cu “cercuitul “ sau legatul coardelor şi plivitul lăstarilor. Apoi în timpul verii se continuă cu dirijatul şi legatul lăstarilor, tratamentele fitosanitare, normarea numărului de ciorchini pe butuc, combaterea buruienilor, cârnirea lăstarilor.
Sfârsitul verii în plantaţie este marcat de intrarea strugurilor în pârgă; soiurile pentru vinurile roşii încep să se coloreze prin acumularea antocianilor iar cei pentru vinuri albe încep sa devină transprenti. Acum încep prelevarile de probe de struguri pentru analiza lor fizico-chimica pentru a determina mersul coacerii şi implicit începerea recoltatului.