Culesul viei

“Dulci se pârguiesc la soare strugurii de pe butuci.
Să-i oprească de la jafuri nu vedem nici un pândar
Și ciorchina rumenită, bob cu bob, o s-o aleagă…
Nu te-mpotrivi, iubito: e al lor al toamnei dar.
Lasă-te de voie bună, brațul meu să te culeagă!”
Ion Pillat, La culesul viei

Struguri

Culesul viei este la fel de important ca şi întregul proces tehnologic de vinificaţie. În funcţie de soi şi de arealul viticol strugurii ajung la maturitate în diferite epoci, perioade ale sezonului de vară-toamnă. Specialiştii vorbesc despre maturitatea fiziologică – când seminţele boabelor de struguri sunt coapte şi se desprind uşor de pulpă –  şi maturitatea tehnologică dată de compoziţia strugurilor necesară pentru a obţine un anumit tip de vin. Soiurile de struguri albi se coc mai întâi, fiind urmaţi de strugurii negri, însă în funcţie de tipul de vin pe care oenologul alege să-l facă, recoltarea strugurilor albi cu cei roşii se poate succeda în repetate rânduri. Ca de exemplul strugurii roşii din care se vor obţine vinurile roze (cu aciditate mai mare şi cu arome mai fructuoase)  se pot recolta înaintea celor albi destinaţi unor vinuri albe demidulci sau dulci.

Aceasta este etapa în care viticultorul şi oenologul urmăresc împreună cu mare atenţie evoluţia coacerii strugurilor pentru a alege cel mai potrivit moment pentru recoltare. La Crama Basilescu recoltarea se face doar manual, de catre culegatori instruiţi să aleagă doar strugurii sănătoşi, aceştia fiind adunaţi în lădiţe de plastic de maxim 18 de kg pentru a nu-i strivi şi a nu se oxida în drumul spre cramă.